TEGGWeb

Innlogging for brukere i TEGGWeb.

Logg inn på TEGGWeb

Boligmappa

Dokumentasjon for privatpersoner.

Gå til boligmappa.no

Dine dokumenter

Logg inn for å se dine dokumenter.

Logg inn
Bilde av spisestue med trådløs lysbryter, dimmer og termostat

Stikkontakter – vi har utvalget og monterer

Ingeniør Ivar Pettersen AS tilbyr et stort utvalg stikkontakter med mange funksjoner og ulike design enten du er privatperson eller næringsdrivende. Hjemmeskole og hjemmekontor gjør det også mer aktuelt nå.

Dobbel stikkontakt, 4-veis stikkontakt, stikkontakt med USB-lader, innfelt stikkontakt, nedfellbar stikkontakt, veggmontert USB-lader og strømsøyle/pop-up-stikkontakt med USB-lader, stikkontakter og eventuelt induktiv lading for mobil i lokket. Utvalget av stikkontakter er større enn noen gang.

– Du kan få stikkontakter med en rekke ulike utforminger og uttak. Og i tillegg til den klassiske hvite stikkontakten, kan du velge i ulike design. Vi kan skaffe stikkontakter i klart glass, frostet glass, stein, imitasjoner og i alle ønskelige farger. Mulighetene er flere enn mange vet og tror, sier serviceleder hos Ingeniør Ivar Pettersen AS, Knut Arne Bjerkeli.

Krav til antall uttak

Dagens hjem og næringsbygg krever flere uttak for strøm enn før. Ikke bare har vi mer utstyr som trenger strøm, men visste du at det også er krav til hvor mange stikkontakter en privatbolig må ha?

– I boliger bygd etter at de nye kravene til elsikkerhet som kom via Bolignormen 2010, skal det være et minimum antall stikkontakter i de ulike rommene i en bolig, samt utvendig. Hvor mange avhenger av størrelsen på de ulike rommene. Bakgrunnen til de nye kravene er for å redusere antall skjøteledninger og skjøtekontakter. Samt beskytte mot brann på grunn av overbelastning eller varmegang.

NEK 400-8-823, også kalt Bolignormen, er en delnorm (standard) som er spesielt rettet mot elektriske installasjoner i boliger. Plasseringen av stikkontaktene må fordeles over hele rommet, og det må tilpasses planlagt plassering av utstyr og møbler. Bolignormen omhandler ikke eldre boliger, men Bjerkeli har en klar oppfordring likevel.

– Det er anbefalt å følge bolignormen også for deg som bor i en eldre bolig selv om normen ikke har tilbakevirkende kraft. Det er lurt å gjøre en opptelling på antall stikkontakter og vurdere å installere noen flere for å unngå overdreven bruk av skjøteledninger og skjøtekontakter.

Stikkontakter i næringsbygg

Ingeniør Ivar Pettersen AS leverer og monterer stikkontakter til både store og små næringsbyggprosjekter.

– Her er det bruker/eier som setter kravene, men vi anbefaler alltid å ta kontakt med fagfolk for å få gode råd om antall stikkontakter ved kontorplasser, møterom og fellesarealer. Vi vil alltid anbefale et visst antall stikkontakter for å unngå overdrev bruk at skjøteledninger. En fastmontert stikkontakt er både tryggere og penere enn en skjøteledning. Det gjelder enten det er snakk om en privatbolig eller et næringsbygg.

Bruk fagfolk for råd og montering

Ved rehabilitering av en bolig eller et næringsbygg, råder Bjerkeli deg til å ta kontakt med fagfolk tidlig i prosessen.

– Ta med en fagperson så raskt som mulig i planleggingen slik at vi kan komme med råd og anbefalinger til antall stikkontakter som kreves – og hvor disse bør monteres. I tillegg har vi full oversikt over hvilke produkter som finnes på markedet. Og husk at alt av elektrisk anlegg ifølge loven skal monteres av fagpersoner av hensyn til din sikkerhet. Å utføre elektrisk arbeid selv kan medføre elektrisk støt og/eller føre til stor brannfare.

Er du usikker på om boligen din eller næringsbygget du drifter har mange nok stikkontakter? Må du få montert flere? Skal du bygge nytt eller rehabilitere – og trenger råd? Ta kontakt med oss som privatkunde eller næringsdrivende, så kan vi hjelpe deg både med å finne riktig type stikkontakter og montere disse.

Ønsker du informasjon om trådløse brytere, dimmere og termostater kan du lese mer om det her.

Foto: ELKO

Trenger du hjelp? Legg igjen en beskjed, så kontakter vi deg!